Re-Play

Biografie

Re-PlayNa tien jaar neder-soul van RE-PLAY op de radio, TV en de internationale concertpodia is het tijd voor een carrière-overzicht. ‘Vroeger Voorbij’ bevat alle favoriete liedjes zoals Ala Day (Ik Leef Alleen Voor Jou), Never Nooit Meer, Kom Dan Maar Bij Mij, Over en een tweetal gloednieuwe tracks. Het verzamelalbum vormt voor Re-Play de afsluiting van een bloeiperiode maar ook de viering van een nieuw begin, met het kersverse groepslid Mario Raadwijk. Hij is de vervanger van Mark Dakriet die vorig jaar, na een emotioneel afscheidsconcert, besloot zijn eigen weg te gaan.

Feitelijk begint de geschiedenis van het Rotterdamse Re-Play al iets langer dan 10 jaar geleden. In 1992 maakt de groep naam in de Soundmixshow met een imitatie van The Pasadenas. In de tijd die daarop volgt experimenteert de groep nog met Engelstalige opnamen maar halverwege de jaren negentig neemt de groep een ingrijpende beslissing. Alwin: ‘Tijdens een toer in Gran Canaria hoorden we liedjes van Toni Braxton en Boyz II Men in het Spaans. Als reactie daarop gingen we aanvankelijk als grap onze liedjes in het Nederlands zingen. Dat was een grote uitdaging want hoe breng je de soul die je kent in het Engels over in je eigen taal? Vanwege de directe verstaanbaarheid werd het zo sterk dat we op zeker moment definitief besloten in het Nederlands op te gaan nemen.’ En daar begint dit verhaal dan echt. Een eerste single Ik Denk Aan Jou betekent nog een voorzichtige start maar Ala Day (Ik Leef Alleen Voor Jou) vormt de eerste echte klapper. Het wordt een top 10 hit en vanaf dat moment is de groep niet meer te stoppen. Hoewel de radiostations nogal moeten wennen aan de Re-Playbijzonder hoogwaardige Nederlandstalige r&b weten TMF en The Box de groep meteen te vinden. Net als het concertpubliek. Met het succes van Ala Day (Ik Leef Alleen Voor Jou) verschijnt het debuutalbum ‘Re-Play’, dan nog voor het onafhankelijke Rhythm Records. De productie en arrangementen worden met name verzorgd door Rutger Kroese en Mitchell Kroon. Het is een opzienbarende plaat, vol perfect gezongen Nederlandstalige soul en r&b met een sterke pop-potentie. Het is tot dan toe enig in zijn soort. De singles en het album leveren de groep hun eerste awards op voor beste Nederlandse r&b groep.

Re-PlayRe-Play trekt met dit verfrissende Nederlandstalige repertoire ook volop de aandacht van andere vaderlandse artiesten, met name de Amsterdamse zanger Gordon, die hard op weg is zijn loopbaan een wat serieuzere wending te geven. Hij vraagt hen om samen een duet te doen en de groep stelt voor om maar eens een liedje aan te leveren en het daar van af te laten hangen. Hun eerste samenwerking Never Nooit Meer wordt meteen een groot succes wat zowel Gordon als Re-Play bij een heel nieuw publiek onder de aandacht brengt. De groep krijgt weer eens de kans om internationaal te toeren en zo belanden ze opnieuw in Gran Canaria waar Re-Play eerder in hun bestaan ook al furore maakte.

Inmiddels is het tijd geworden voor een tweede album, en dat verschijnt in 2000 onder de titel ‘Schaakmat’. Dit is Re-Play’s eerste plaat voor Columbia/Sony die met Kom Dan Maar Bij Mij en de grandioze ballad Over nog een tweetal zeer geliefde, populaire tracks oplevert. De groepsleden dragen voor deze plaat veel eigen teksten aan en steken er zoveel mogelijk tijd in om de opnamen zo compleet mogelijk te krijgen. De productie is in handen van Nederlandse zwaargewichten als Tjeerd P. Oosterhuis, Ellert Driessen, Michel van Schie, Giorgio Tuinfort, Triple D, Paul Williams, Francis Jules en Joia Jules die voor de groep een zeer volwassen geluid verzorgen. Nooit eerder klonk Nederlandse soul en r&b zo groots en smaakvol. TMF bekroont de groep twee keer achterRe-Play elkaar met een award voor beste Nederlandse r&b-formatie in 2001 en 2002. Het werken met Gordon beviel zo goed dat besloten wordt samen een compleet album te maken. Het wordt hun meest succesvolle plaat tot nu toe. Het album ‘Gordon & Re-Play’ behaalt in december 2003 de gouden status en is inmiddels ruim platina. In 2003 deelt de groep een TMF award met Gordon. Ook op diens volgende project ‘Gordon & Friends’ is de groep weer in drie liedjes te horen. Re-Play kan niet genoeg benadrukken dat de samenwerking met hem zeer creatief verloopt en tot groot wederzijds genoegen. Het brengt in hen allen het beste naar boven.

Re-PlayVan hits is de groep tegenwoordig niet meer zo afhankelijk, er zijn optredens te over. Vanwege Re-Play’s formidabele live-reputatie wordt de groep gevraagd het voorprogramma te verzorgen voor het optreden van Destiny’s Child in een bomvol Rotterdams Ahoy’. Hun eerste grote eigen concert vindt voorjaar 2003 plaats in de afgeladen Amsterdamse Heineken Music Hall, voor een dolenthousiast publiek. De formatie wordt begeleid door een complete live-band wat tot ongekende artistieke prestaties leidt. Het vormt tevens een bijzonder waardig afscheidsfeest voor groepslid Mark Dakriet.

2004 is opnieuw een topjaar voor Re-Play. Er wordt aan de lopende band opgetreden met als onbetwist hoogtepunt een show in Suriname waar de groepsleden hun roots hebben liggen. Alwin: ‘Dat was in het Ahoy’ van Paramaribo, het Anthony Nesty stadion. Die avond verliep heel spannend want de mensen in Suriname slaan het voorprogramma liefst over, de organisatie werd al een beetje zenuwachtig. Uiteindelijk bleek het publiek gericht voor ons te komen en stonden we voor ruim 7000 uitzinnige fans.’

En nu verschijnt dus ‘Vroeger Voorbij, 10 jaar Re-Play’. Naast 12 favorieten bevat het twee speciaal voor deze compilatie opgenomen nieuwe tracks. Ik Zal ErRe-Play Voor Je Zijn is weer zo’n prachtige orkestrale ballad van Tjeerd P. Oosterhuis. Het tweede, Vaag En Onberekenbaar is een heel leuk funky uitstapje in samenwerking met zanger en schrijver Alain Clark. Ook dit is weer geproduceerd door Tjeerd Oosterhuis in samenwerking met arrangeur en mixer Jean-Marc Kessely. Alwin: ‘Ik zie het als een juweeltje met 14 super mooie liedjes van Re-Play. Normaal als we een album hebben afgerond verdwijnt het bij mij voor lange tijd in de kast. Maar hier blijf ik naar luisteren. Het is zo’n mooie mix van wat we hebben gedaan de laatste tijd, ik ben er echt trots op.’ Sam: ‘Ik denk dat de fans er zeker van zullen genieten maar ook de mensen die ons nog niet zo goed kennen. Het is aan de ene kant een aflsluiting maar ook een voorbode voor de toekomst. Want er gaat nog veel meer komen!